Rólunk írták

Békéscsaba Brillje beragyogta a Gundelt

Hétfő. A legszomorúbb hétköznap. Az emberek a világ minden táján ezen a napon zökkenek vissza a munkába, és veszik fel újra a hétköznapok ritmusát. A csabai Brill Bisztró tulajdonosa, Gabnai Csaba is általában így él hétről hétre, de 2011. október havának negyedik hétfőjén, 24-én, napirendje mindenben eltért a szokásos hétfőktől.

Ezen a napon a fővárosban volt jelenése, a világhírű Gundel étterembe szólt a meghívója. Exkluzív társaságba hívták. Ott voltak az ország legjobb gasztronómiai szakemberei, és a gazdasági élet színe-java is. 10 millió forintot ért a csillogás.

– Mi állt a meghívóban? Miért hívták meg erre az eseményre?
– Egyszerű meghívó volt, mely a Vendéglátás című szaklap „Év Étterme 2011” díjátadó gálavacsorájára szólt. A Vendéglátás az egyik legtekintélyesebb hazai gasztronómiai újság, amelyik harmadik alkalommal rendezte meg ezt a gálát.

– Azért csak sejtett valamit. Valószínűleg nem sorsolással döntötték el a vendéglistát.
– Persze, hogy nem. A meghívás Gabnai Csabának a Brill Bisztró tulajdonosának és feleségének szólt.

– Hogyan zajlik egy ilyen gálavacsora?
– A gálán a hazai gasztronómiai élet színe java ott volt. A menüt az ország legelismertebb szakácsaiból verbuválódott Séfasztal tagjai állították össze, kiegészülve a Gundel, Merczi Gábor által vezetett csapatával. Ételek és italok a lehető legszakavatottabb módon voltak összeállítva.

– Az ilyen vacsorák csupa különleges ételből állnak. Ezen estén mi volt különösen figyelemre méltó?
– A különlegességek között szerepelt például posírozott tojás háromféle köménnyel körítve, kőrözött uborkazselével, kaviárral, Beluga vodkával kísérve, csirkepaprikás zöldségtekerccsel, valamint csokoládés desszert szilvával és fokhagymával ízesítve.

– Kik voltak az asztaltársai?
- A Budai Várban három vendéglőt - 21 Magyar Vendéglő, Cafe Pierott étterem és Pest-Buda Étterem – is üzemeltető Zsiday Roy és felesége, Ausztria és Magyarország egyik legjobbnak tartott, a Michelin által is figyelt séfje Litauszki Zsolt, Harris György, Magyarország száz leggazdagabb embereinek egyike, és Vajda Pierre, a Dining Guide meghatározó szakembere. Nagyon sokan voltak olyanok is, akiket eddig csak a televízióból, újságokból ismertem. A rendezvényen részt vett a magyar gasztronómia legismertebb alakja, Molnár B. Tamás, aki az Új Magyar Konyha és a Magyar Étteremkalauz főszerkesztője, aki a magyar gasztronómia megújításáért folytatott harc motorja.

– Mi történt a vacsora után?
– Díjak átadása. A Vendéglátás harmadik éve mindig egy ilyen őszi gálavacsorán adja át az Év Konyhája díjat. Az idén az „Év Konyhája 2011” díjat a Huszár Krisztián vezette, budapesti „Mák Bisztró” csapata vehette át. Utána a műsorvezető elkezdte mondani, hogy 2011-ben a „Vendéglátás Konyhája” cím, a szaklap különdíja, egy Budapesttől meglehetősen messze lévő étterem falára kerül majd. Ekkor már a teremben többen is rám néztek, és több felől hallottam, biztosan a csabai Brill Bisztró lesz az. És úgy lett!

– Nyílván beszélnie is kellett.
– Igen kellett. Elmondtam, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy meghívottak között lehetek, Békés megyét és a kollektívámat képviselve. Ráadásul Békéscsabáról először lett meghívva étteremtulajdonos. Nagyon nagy örömmel tölt el ez a különdíj, amely egyúttal hatalmas felelősséget is jelent nekem. A jövőben még többet kell dolgoznunk, hogy a saját magunk számára magasra tett lécen minden nap sikerrel átjussunk. Természetesen kiemeltem azt is, hogy ennek és az ehhez hasonló sikernek nagyon sok összetevője volt, van és lesz is a jövőben. A békési tájon megtermelődő alapanyagok éppen úgy fontos, nélkülözhetetlen elemei, mint a nagyon korszerű és szakszerűen felszerelt konyhánk, vagy a főzési technológiák szigorú betartása. Természetesen legelőször kellett volna említenem az étterem és a konyha személyzetét. Séfünk Palotai Csaba Nyugat-Európa és Budapest után jött hozzánk, és a nagyon tehetséges, és nagyon tanulékony fiatal szakácsainkkal együtt kiváló csapatot alkotunk. Célom, hogy ez a társaság az elkövetkező tíz évben együtt maradjon, együtt érjen el sikereket.

– Mit nevez sikernek? Az ilyen és ehhez hasonló díjakat, vagy a vendégek megelégedettségét?
– Mindkettő siker, ráadásul az egyik nem zárja ki a másikat. Sőt, inkább erősítik egymást. Mi nagyon nehéz missziót vállaltunk akkor, amikor magas minőséget akarunk meghonosítani a Viharsarokban.

– A Brill Bisztrót folyamatosan látogatják ismert emberek az ország minden tájáról. Az elmúlt két hétben megfordult nálunk Bochkor Gábor, Sváby András, Harsányi Levente. Borbás Marcsi itt forgatta az m1-en menő Gasztroangyal következő epizódját, ami most szombaton kerül adásba.
– Elértük, hogy mára a hazai gasztroturizmus egyik kiemelt célpontja lett Békéscsaba, amire büszkék vagyunk. Ennek ellenére a Békés megyeiek ízlésének megfelelően, de gasztronómiai produktum szempontjából magasan vállalható módon készítjük termékeinket. A díj sorsáról egyébként harmincfős zsűri döntött. Tagjai három olyan éttermet jelölhettek meg, ahol az elmúlt egy évben legalább három alkalommal vendégek voltak. A megítélés szempontjai között szerepel többek között az étlapválaszték változatossága, a szezonalitás, illetve regionalitás követése, a „kreatív” alapanyagok használata. Fontos a konyhatechnológiák magabiztos kezelése, az alkotóelemek harmonikus összhatása a tányéron, az ötletes tálalás, a figyelmes szerviz, és az olyan apró figyelmességek is, mint az üdvözlőfalatok vagy a kísérő pékáruk minősége. Jól alakul a Brill Bisztrónak és tulajdonosának sorsa 2011-ben. Korábban már elnyerték az Alexandra Étteremkalauz két érmét (háromérmes vendéglő mindössze kettő van Magyarországon), Gabnai Csaba pedig magkapta az év étteremtulajdonosa címet. A hétfői díj mellé azért járt még más is. Az „Év Vendéglátás Konyhája 2011” díj tulajdonosa 10 millió forinttal gazdagodott a CulinArtist Academy jóvoltából.

Forrás: http://hir6.hu/cikk/59517/bekescsaba_brillje_beragyogta_a_gundelt