Rólunk írták

A MÁK Bistro lett az Év Konyhája

A Vendéglátás szaklap immár harmadik alkalommal kért fel ismert gasztronómiai szakembereket és újságírókat, hogy szavazzanak az év legjobbjának tartott étteremre, vagyis az Év Konyhájára. A díjat ezúttal a budapesti MÁK Bisztró csapata, Huszár Krisztián vezetésével vehette át az október 24-i gálavacsorán, míg a Vendéglátás szerkesztőségének különdíját a békéscsabai Brill Bisztró nyerte el.


A harmincfős zsűri tagjai három olyan éttermet jelölhetnek, ahol az elmúlt egy évben legalább három alkalommal vendégek voltak, és a helyek természetesen nem tartozhatnak saját érdekeltségi körbe.

A szavazás szempontjai között szerepel többek között az étlapválaszték változatossága, a szezonalitás, illetve regionalitás követése, a „kreatív” alapanyagok használata, fontos a konyhatechnológiák magabiztos kezelése, az alkotóelemek harmonikus összhatása a tányéron, az ötletes tálalás, a figyelmes szerviz, és az olyan apró figyelmességek is, mint az üdvözlőfalatok vagy a kísérő pékáruk minősége.

Tavaly Takács Lajos és az Olimpia étterem, tavalyelőtt pedig Jahni László és a balatonszemesi Kistücsök nyerte a díjat.

A díjátadó gálán a hazai gasztronómiai élet színe-java, a hivatásos és amatőr ínyencek vettek részt, a vacsoramenüt a Séfasztal formáció hat tehetséges séfje – Ádám Csaba (Kereskedőház), Takács Lajos (Olimpia), Bernát Dániel (U26), Fülepi Kálmán, Jászai Tibor (Prímás Pince), Világ Viktor kreatív cukrász – valamint a Gundel csapata, Merczi Gábor vezetésével készítette. A különlegességek között szerepelt például posírozott tojás háromféle köménnyel körítve, kőrözött uborkazseléve, kaviárral, Beluga vodkával kísérve, csirkepaprikás zöldségtekerccsel, valamint csokoládés desszert szilvával és fokhagymával ízesítve.

A rendezvény támogatói voltak: Knorr Kulináris Akadémia, Chefcentrum, Szentkirályi Ásványvíz, Aranykaviár étterem, Alexandra Étteremkalauz, Progast, Puritaan Drinks, Manuel Caffé, Culinartist Academy, 895Hunnium pálinka, a Gróg Buttler, Mészáros, Prímás, Tornai pincészetek, a Tokaj Kereskedőház.

Forrás: http://www.borutazo.hu/hirek/a_mak_bistro_lett_az_ev_konyhaja_2011_10_25-h1613.html?page=143